Çocuk doğduğu ilk andan beri anne ile bir bağ kurar. Annenin ona dokunması, gülümsemesi, göz teması kurması, gıdıklaması… Bunların hepsi, çocuğun benlik kavramının oluştuğu ilk anlardır ve sosyal, ahlaki, fiziksel gelişim için çok önemlidir. Bu sayede çocuk ile anne arasındaki bağ daha da kuvvetlenir.
Oyun, çocuğun bir güven oluşturmasını, kendini güvende, sevilen ve mutlu hissetmesini sağlar. Ayrıca çocuğun sosyal becerilerinin gelişmesine katkı sağlar. Evde anne ile oynanan oyun, çocuğu hayata hazırlayan temel basamaktır. Anne ile oyun kurabilen, oyunun kurallarına uyabilen, keyif alabilen ve mutlu olabilen çocuk, büyüdüğünde daha sosyal, algı düzeyi daha yüksek, daha özgüvenli çocuklar olurlar.
Peki anne ile oyun nasıl olmalı? Çocuklar erişkin rollerine oyun oynayarak hazırlanırlar. Bu rollerle ilgili çeşitli oyunlar vardır. Örneğin, büyükleri taklit ederek oyunlar oynarlar. Evcilik, öğretmen, bakkal, kuaför, aşçı… Böylece çocuklar yetişkinlerin dünyasını tanır. Anne ile oynanan bu hayali oyunlar, çocukların kendilerini başka birinin yerine koyarak, duygu ve düşüncelerini, isteklerini anladığı oyunlardır.
Hepimiz küçükken oynadığımız battaniye ile çadır kurma oyununu hatırlarız. Bunu çocuklarımızla birlikte yapmak, hem size hem çocuğunuza keyif verecektir.
Birbirinize hayali fincanlarla çay sunabilir, hayali tabaklarda yemekler yiyebilirsiniz. Birlikte bir çay saati oluşturup sohbet edebilirsiniz.
Bir sopadan at, bir masa örtüsünden pelerin yapabilirsiniz. Belki bir mutfak eşyasından şapka, tencerelerden müzik aleti, ev terliğinden araba yapabilirsiniz. Bir kaşık, çocuğunuz için telefon olabilir. Bu gibi nesneleri oyununuza katarak çocuğunuz ile keyifli vakitler geçirebilirsiniz.
Kil, kum, oyun hamuru gibi maddeler çocuğunuzun yaratıcılığı ile birleşerek el becerilerini geliştirir. Yarattıkları şekillere görev verebilir hatta onları konuşturabilir. Oluşturduğu şekillere can vermek onların yaratıcılıklarına katkı sağlar.
Çocuklar ve ebeveynlerin tırmanmak, koşmak, atlamak gibi fiziksel aktivite içeren oyunlar oynaması, çocukların fiziksel gelişimlerini destekler. Bu tarz oyunları ebeveynleri ile oynayan çocuklar, daha mutlu, daha dışa dönük ve daha öz güvenli çocuklar olurlar.
Ebeveynlerin çocukları oynarken onları gözlemlemeleri, çocukları hakkında onlara fikir verebilir. Ayrıca, çocukları ile nasıl oyunlar kuracakları hakkında bilgi verebilir. Yetişkinlerin görevleri, çocuklara güvenli oyun alanları ve yeterli oyun zamanı sağlayabilmektir. Her anne babanın sorumluluğu, çocukları ile keyifli ve kaliteli oyun zamanları geçirmektir.
Peki oyuncak seçimi konusunda ne yapmalıyız. Çocuğa sürekli oyuncak almak veya son teknoloji karmaşık yapıda oyuncaklar almak çocuğu doyumsuzluğa iter. Çocuğun ihtiyacı, oyuncaktan çok keyifli oyundur. Elimizdeki her nesne oyuncağa dönüşebilir. Bir oyuncak ne kadar basit ve niteliksiz ise o oyuncak ile oynamak o kadar yaratıcılık gerektirir. Örneğin, acıkınca ağlayan ve uykusu gelince esneyen oyuncak bebekleri hepimiz biliriz. Bu tarz oyuncaklar çocuğun hayal dünyasına ket vurur çünkü çocuğun hayal edip yaratıcı davranmasına izin vermeden oyuncak bebek hepsini halletmiş olur. O yüzden, olabildiğince sade, basit ve yaratıcılıklarını gösterebilecekleri oyuncaklar tercih etmeniz en iyi verimi sağlayacaktır. Pahalı ve kompleks oyuncaklar ebeveynleri tatmin eder fakat çocukların hayal dünyasını zedeler. Bu yüzden basit ama keyifli oyuncaklarla beraber ebeveynlerin de katıldığı oyunlar oynamak, çocuğunuz için her zaman daha iyisi olacaktır.