Mükemmeliyetçilik, kişinin kendisine hata hakkı tanımadan başarıya ulaşmak istemesine denir.
Her insan yaptığı işlerde iyi olmak ister fakat mükemmeliyetçi insanlar başarılı olsa dahi sürekli kaygı içindedir. Yaptıkları işte hata olup olmaması onlar için çok büyük bir problemdir ve sık sık onaylanmak isterler. Bu tarz insanların iç sesleri onları sürekli eleştirir.
Peki mükemmeliyetçiliğin sebebi nedir?
Genellikle sebeplerini çocukluk çağında bulabiliriz. Örneğin ebeveynler çocuklarından performanslarının üzerinde başarılar istiyorsa veya çocuklarını sadece başarı gösterdiklerinde takdir ediyorsa çocukların mükemmeliyetçi kişiliğe sahip olması beklenebilir. Bunların yanında çocuklarını sık sık eleştirmek, başkaları ile kıyaslamak da sebepler arasında sayılabilir. Bir başka sebep ise anne babaların da mükemmeliyetçi olmasıdır. Hep mükemmeli isteyen ebeveynler de mükemmeliyetçi çocuk yetiştirir.
Hep mükemmeli istemenin vücudunuza veya ilişkilerinize ne gibi zararları vardır?
Öncelikle uyku problemi, stres, depresyon, tükenmişlik hissi gibi belirtiler gözlenebilir çünkü sürekli hatalara odaklanmak gerçekten vücudu yorar. Bunların yanında eğer vücudunuzla barışık birisi değilseniz mükemmeliyetçi olmak size yeme bozukluklarını getirebilir. Aynaya her baktığınızda gördüğünüz kişide sürekli hatalar bulmak, onu beğenmemek size ciddi zararlar verebilir.
Son olarak mükemmeliyetçi kişiliğe sahip insanların sosyal çevrelerinde de bazı sorunlar vardır. Arkadaş veya eş seçiminde de mükemmel seçimler yapmak isteyebilirsiniz fakat hepimiz biliyoruz ki mükemmel insan yoktur. O yüzden bu arayış bize zarar verebilir.
Peki bundan nasıl kurtulabiliriz?
Öncelikle kendimize hedefler koyarken acımasız davranmamak gerekiyor. Kapasitemizin üstünde hedefler koymamak önemli kendi kapasitemizi anlamalı ve ona uygun hedefler koymalıyız. Ulaşabileceğimiz basit hedeflerle başlayarak seviye seviye ilerleyebilir böylece kendi potansiyelimizi fark edebiliriz.
Daha sonra, kendinize hata yapma izni verin. Hata yaptıkça hem mükemmeli isteme fikri sizden uzaklaşacak hem de hatalarınızdan ders almak sizi daha başarılı yapacaktır. Küçük hatalar bir sonra ki benzer durumda örnek niteliğinde olacaktır ve daha büyük hataların da önünü kesmiş olacaktır.
Mükemmel olmayı değil yeteri kadar iyi olmayı hedefleyebilir ve küçük başarılarınızla da gurur duyabilirsiniz.