Pandemi ile beraber okul sistemi değişen çocuklar zor bir yılı daha geride bıraktılar. Online eğitim ile birlikte hayatımıza güzellikler geldi. Tüm bu güzelliklerin yanında çocukların olumsuz etkilendiği noktalar da oldu. Evlerinden çıkamayan çocuklar sosyal ilişkilerini sürdürmede problem yaşadı. Sürekli evde duran çocuk boş vaktini daha çok bilgisayar oyunları veya sosyal medya kullanımı ile geçirdi. İnternet kullanımı çok fazla artan çocuğun hareket alanı oldukça kısıtlandı.
Çocukların hepsi müthiş bir potansiyelle dünyaya gelir ve bu potansiyelini gösterebilmesi için çocuğa ortam hazırlanması gerekir. Malesef pandemi döneminde aileler potansiyelini gerçekleştirmesi için çocuklarına ortan hazırlamakta zorlandılar. Evde hareketsiz kalan çocuk beden ve zihin olarak hantallaşmaya başladı.
Pandemi sürecinin rahatlaması ile birlikte okullar tatile girdi ve aileler önemli bir arayış içine girdiler.
“Çocuğum için ne yapabiliirim” diyen ve İmkanı olan aileler çocuklarını yaz okullarına gönderebilirler. Sanata ait bir alana yönlendirebilirler. Müzik, resim, tiyatro vs. Bir enstrüman öğrenmesi için destek olabilirler veya bir dans kursuna gönderebilirler.
Tüm bunların yanında pandemi sürecinde oldukça hareketsiz kalan çocukların bu süreçte spora yönelmelerini tavsiye ederim. Sporun beden ve ruh üzerinde ki olumlu etkileri oldukça önemli. Gelişim çağındaki çocukların katılacağı sportif faaliyetler bu çocukları her zaman bir adım öne taşıyacaktır. Bu noktada sizlere sporun faydalarından söz etmek istiyorum.
Spor zihinsel uyanıklılığı diri tutan en önemli aktivitedir. Özellikle gençlerde teknoloji çağıyla bereber yaygınlaşan zihinsel uyuşukluk halinin artmasının sonucu spora yönelen gençler; zihinlerini diri tutan, geleceğe daha parlak bakan gençler olacaktır.
Uzun süre hareketsiz kalan gençlerin duygu durumunda durağanlaşma meydana gelir. Bu durağanlaşmaya iyi gelecek en iyi aktivite spor yapmak olacaktır. Spor sırasında salgılanan mutluluk hormonları beyinde haz mekanizmasını aktive eder, mutsuzluğun ve gerginliğin azalmasına yardımcı olur.
Pamdemi ile beraber en çok sosyal alanda izole olmak zorunda kalan gençler, spora yönelerek en temel insan ihtiyacı olan "sosyalleşme" ihtiyaçlarını tamamlayarak hayat doyumlarını artırmaya başlayacaktır.
Sporla beraber " grup aidiyet hissi" artan gençler geleceğe daha olumlu, özgüvenli ve başarılı adım atacaktır. Spor, aidiyet ihtiyacını takım çalışmalarıyla en iyi destekleyen alandır.
Pandemi dolayısıyla evde uzun süre zaman geçiren gençler çok fazla yemek yemeye başladı. Bu yemenin fizyolojik açlıktan kaynaklı olmadığını, duygusal açlıktan kaynaklı olduğunu söyleyebilirim. Fazla yemek yiyen gençlerin kilolarında ki artış olumsuz beden algısına yol açmakta ve gençleri mutsuzluğa itmektedir. Sporla beraber hayatı düzene giren gençlerin daha fit vücuda sahip olmaları beden algılarını olumlu yöne çevirmiş olacaktır. Kendilerinden memnun, özgüvenli bireyler olmasını sağlayacaktır.
Sporla ve sanatla buluşan yaz tatilini dolu dolu geçiren çocuklar bir sonraki döneme daha zinde gireceklerdir ve okullarından uzak kaldıkları evde geçirdikleri hareketsiz dönemi en iyi şekilde telafi etmiş olacaklardır.