GÜNDEM

Eylem Tok ve Cihantimur Tok Türkiye’ye Ne Zaman Getirilecek?

Dün ABD’de tutuklandığı açıklanan Eylem Tok ve Cihantimur Tok Türkiye’ye ne zaman getirilecek? Yargılama süreci nasıl başlayacak?

Abone Ol

Türkiye’de büyük tepkiler çeken Eylem Tok olayında dün yaşanan gelişme vicdanları rahatlatmıştı. Bir kişinin ölümüne sebep olduktan sonra önce Mısır sonra da ABD’ye kaçan Eylem Tok ve oğlu Cihantimur Tok’un tutuklanıp yargılanması istenmişti. Acılı ailenin de tek dileği olan bu durumda dün önemli bir gelişme yaşanmıştı. ABD’ye kaçtıkları tespit edildikten sonra Türkiye’den yapılan tutuklama ve iade talebi ABD’li yetkilileri harekete geçirdi. Nerede oldukları tespit edilen anne ve oğul, yapılan operasyon sonucunda yakalanarak tutuklandı.

Konuyla ilk bilgiler ise Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan gelmişti. Oğuz Murat Aci'nin ölümüne neden olan 17 yaşındaki Timur Cihantimur ve onu yurt dışına kaçıran annesi Eylem Tok için kırmızı bülten çıkarıldığını hatırlatan Bakan Tunç, bülten kapsamında ABD’de yapılan operasyon sonrasında Eylem Tok ve oğlu Cihantimur Tok ABD’de yakalandı. Tutuklanarak gözaltına alınan anne ve oğul için ilk işlemler ABD’de yapılıyor.

Eylem Tok ve Cihantimur Tok Türkiye’ye Ne Zaman İade Edilecek?

Tutuklama olayının ardından konuyla ilgili merak edilen ise Türkiye süreci oldu. Eylem Tok ve Cihantimur Tok Türkiye’ye ne zaman getirilecek sorusunun sorulduğu olayda Bakan Tunç gece bir açıklama daha yaptı. Bostan’da mahkemeye çıkarılan ve burada tutuklanan anne ve oğul için ABD’deki sürecin henüz tamamlanmadığı öğrenildi. 18 Haziran tarihinde ABD’de yapılacak duruşma sonrasında iade işlemlerine başlanacağı ve ay sonuna doğru iadenin gerçekleştirileceği öğrenildi.

Bakan Tunç konuyla ilgili olarak “Türkiye’ye iade talebi kapsamında ABD'de yakalanarak gözaltına alınan şüpheli Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur, Boston’da çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanmıştır. Tutukluluğun gözden geçirileceği duruşma, 18 Haziran’da yapılacaktır. Bu duruşma sonrası başlayacak iade yargılaması sürecini yakından takip edecek, şüphelilerin ABD’den ülkemize iadeleri için gerekli girişimlerimizi sürdüreceğiz." dedi.

Oğuz Murat Aci'nin Ailesinden Sevinç Gözyaşları

Uzun zamandan beri anne ve oğlun yakalanmasını bekleyen Oğuz Murat Aci’nin ailesi ise 115 gün sonrasında gelen haber ile sevinç ve hüzün gözyaşını döktü. Acılı anne Pervin Aci, durumu bayram hediyesi olarak değerlendirdi.