Türkiye’nin Avusturya ile oynadığı maç, büyük bir zafer ile sonuçlandı. Euro 2024’te zaferin de önüne geçen hareket ise Merih Demiral’dan geldi. Yaptığı el işareti ile UEFA’nın radarına aldığı futbolcu için son günlerde ise Atatürk bozkurt işareti fotoğrafı dolaşıma sokuldu. Bu fotoğraf sonrasında ise herkes Atatürk’ün böyle bir fotoğrafı olup olmadığını merak etmeye başladı. Peki, Atatürk bozkurt işareti fotoğrafı gerçek mi değil mi? İşte yapılan o araştırmanın sonuçları…

Atatürk Bozkurt İşareti Fotoğrafı Gerçek Değil

Teyit tarafından bu konuda yapılan araştırmada orijinal fotoğrafın paylaşımdaki fotoğraf olmadığı ve fotoğraf üzerinde oynanma yapıldığı belirtildi. “Fotoğrafın ilk olarak kim tarafından paylaşıldığı belli olmasa da iddiaların en eski 2015 yılına kadar gittiği söylenebilir. İddianın izini tersine görsel arama yöntemiyle sürmek işimizi kolaylaştırıyor. Bu yöntemi kullandığımızda fotoğrafın montaj olduğunu tespit ediyoruz. Atatürk’e ait arşiv fotoğrafları paylaşan birçok açık kaynak fotoğrafın orijinalini barındırıyor.” denilerek açıklanan bu fotoğrafta Atatürk’ün eliyle bir yeri gösterdiği, bozkurt işareti yapmadığı belirtiliyor. Ancak fotoğrafta el hareketlerinin çok yakın olması, montaj yapılmasını kolaylaştırmış.

Ataturk Bozkurt Kolaj

Solda montajlı görsel, sağda orijinal fotoğraf

Atatürk Bozkurt İşareti Fotoğrafı Ne Zaman Çekilmiş?

Atatürk’ün bozkurt işareti yaptığını iddia edilen fotoğraf 1935 yılında çekilmiş. Florya’da bir deniz köşkü projesine 1935 yılında başlayan projeyi takip eden Mustafa Kemal Atatürk ise bu ziyaretinde bu kareyi vermiş.

Editör: Hakan Yılmaz