GÜNDEM

Emlak Vergisini O Emekliler Ödemeyecekler! 31 Mayıs Son Gün

Emlak vergisinin birinci taksit ödeme süresi 31 Mayıs tarihine kadar uzatılırken, emlak vergisinden kimlerin muaf olacağı merak ediliyor.

Abone Ol

Emlak vergisi ödemelerine dair araştırmalar mayıs ayının ortalarında hız kesmeden devam ediyor. Emlak vergisinin birinci taksit ödeme süresi 31 Mayıs tarihine kadar devam edecek. Peşin ödemelerin bu süre içerisinde yapılması gerekirken, taksitli ödemelerin ise ikinci taksiti kasım ayında gerçekleşecek. Söz konusu emlak vergisi ödeme takvimine dair gelişmeler vatandaşlar tarafından yakından takip edilirken, kimlerin söz konusu vergiden muaf olacağı da merak edilen konular arasında yer alıyor.

Emlak Vergisi Muafiyeti

Emlak vergisinin peşin ödenmesi durumunda son gün 31 Mayıs olarak belirlenirken, emlak vergisinde kimi vatandaşlara çeşitli muafiyetler sunulabiliyor. Hiç geliri olmayanlar ile geliri sadece emekli, dul ve yetim maaşından ibaret olanlar, engelliler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri emlak vergisinden muaf tutacaklar. Söz konusu kişilerin muafiyetten faydalanabilmesi için konutun mesken olarak kullanılması, tek konut olması ve brüt 200 metrekareyi geçmemesi gerekiyor. 2023 yılında EYT’liler de bu yıl söz konusu muafiyetten faydalanabilecekler. İlk defa emekli olanlar emekli oldukları tarihi izleyen yıldan itibaren emlak vergisi muafiyetinden faydalanabiliyorlar. Emeklilikte Yaşa Takılanlar Yasası çerçevesinde geçen yıl emekli olan kişiler 2024 yılına itibaren emlak vergisi muafiyetinden faydalanabilecekler.

Emlak Vergisi Muafiyeti Nasıl Yapılır?

Yeni emekli olan kişilerin emlak vergisi muafiyetinden faydalanabilmesi için belediyeye başvurularda bulunması gerekiyor. Söz konusu başvuru gerçekleştirilirken, “Tek Meskeni Olan (İntifa Hakkına Sahip Olanlar Dahil) Emeklilere, Dul ve Yetimlere Ait Form” doldurulacak. İlk defa emekli olan kişilerin yanı sıra kiraya verilen evlerde muafiyet olup olmayacağı merak edilen konular arasında yer alıyor. Emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilmek için konutta bizzatihi kişinin oturmasına dair bir zorunluluk bulunmuyor. Brüt olarak 200 metrekareyi aşmayan konutunu kiraya vermeden boş tutanlar, kiraya veren ve kendisi de kirada oturanlar, bedel ödemeksizin ailelere bireylerine daimi olarak kullandıranlar da emlak vergisi muafiyetinden faydalanabilecekler.