Türkiye’de AK Parti hükümeti tarafından sokak hayvanlarına yönelik yapılması planlanan düzenlemeler tepki çekmişti. Hayvanların büyük bir kısmının uyutulmasını içeren düzenlemeler sosyal medyada kullanıcıları ikiye böldü. Bazı kişiler uyutmayı savunurken bazıları ise bu duruma tepki gösterdi. Peki sokak köpekleri uyutulacak mı son dakika gelişmesi ne? İşte detaylar.

Sokak Kopekleri Uyutulacak Mi (1)

Sokak Köpekleri Uyutulacak mı?

Sokak köpeklerinin uyutulmasına ilişkin açıklamalardan birisi Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan geldi. Fahrettin Koca yaptığı açıklamada “Gönlümün arzu ettiği şey, bu şartların sağlanması kaydıyla onlara yaşam hakkı tanınmasıdır. Zaten mevcut yasa sahipsiz köpekler konusunda hangi koşullarda ötanazi yoluna gidileceğini gösteriyor. İnsan sağlığı konusundaki kati önceliğimiz ise alınacak önleme hiçbir itiraza izin vermez. Sokak köpeklerine karşı tedbir alınması zorunluluğu görmezden gelinemez. Büyüyen soruna karşı başvurulması gereken yol ve yöntemin, bilimsel olarak tanımlı ve medeni olmasını hepimiz arzu ederiz. Uygun şartların oluşturulması kaydıyla, bir canlıya yaşam hakkı tanımanın arayışı içinde olmalıyız. Zorunlu olanla gönlümüzün arzu ettiği ise bazen birbirine uygun düşmeyebilir. Bu da bir gerçek.” diyerek uyutma noktasında sorun yaşanmayacağına vurgu yaptı.

Sokak Köpekleri Kısırlaştırmalarında Son Durum Ne?

Sokak köpeklerinin uyutulmak yerine etkili bir kısırlaştırma politikası yürütülmesini isteyen milyonlarca vatandaş var. Türkiye’deki son yayınlanan raporlara göre ise 2004-2023 döneminde 2 milyon 450 bin 365 köpek kısırlaştırıldı. Veteriner hekimler yeterli sayıda ve ideal şekilde kısırlaştırma çalışmalarının yapılmadığına vurgu yapıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen son ortak projede ise Türkiye’de 2.8 milyon sokak köpeği olduğu tespit edildi.

Sokak Kopekleri Uyutulacak Mi (2)

Sokak Köpekleri Uyutulacak mı Öldürülecek mi?

Konuyla ilgili tepki çeken bir diğer detay ise uyutma teriminin kullanılması. Uyutulacak denilmesi ile köpeklerin öldürülmesinin daha masum gösterilmeye çalışıldığını söyleyen veteriner hekimler doğru ve etkili bir politika ile sokak köpeklerinin yaşadığı sorunların çözülebileceğini ve insanların yaşadığı sorunların da ortadan kaldırılabileceğini belirtiyor. Olayın basına yansıması ise şöyle;

Şu an için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden sokak köpekleri hakkında geçen net bir düzenleme bulunmuyor. Toplumdaki ikiye bölünmüşlük, düzenlemelerin meclise getirilmesini de engellemiş durumda.

Editör: Hakan Yılmaz