Türkiye’de milyonlarca insan için önemi bulunan Gadir-i Hum Bayramı, halk arasında Gadir Hum Bayramı olarak da bilinmektedir. Bu özel tarihte dualar edilerek özel bir şekilde ibadet yapılır. Bu tarihte çok yaygın olan olaylardan birisi de Hirise adlı yemektir. Bugüne özel olarak yapılan Hirise birlikte yenilir.

Gadri Hum (3)

Gadir-i Hum Ne Zaman 2024 Tarihi Ne?

Gadir-i Hum 24 Haziran’da idrak edilecek. Hicrî takvime göre Zilhicce ayının 18. günü olarak bilinen Gadir-i Hum olayı, Türkiye’de gündem olduğu için milyonlarca kişi için de soru işareti oluşturmuş durumda. Olayı bilmeyenler ise Gadir-i Hum Bayramı nedir, Gadir-i Hum Bayramı’nda ne oldu gibi sorularla durumu öğrenmeye çalışıyor.

Gadri Hum (1)

Gadir-İ Hum Nedir? Tarihte Bugün Ne Yaşandı?

"Gadir-i Hum bayramı" veya "Gadir Hum Bayramı", İslam'ın Şii mezhebinde önemli bir gün olarak kabul edilmektedir ve her yıl özel bir şekilde bugün idrak edilmektedir. Tarihte bugün, Hz. Muhammed'in son veda hutbesini verdiği ve halife olarak Ali'yi gösterdiği gün olarak bilinir. Gadir Hum Olayı, 18 Zilhicce 10 (yaklaşık MS 632) tarihinde, Hac ibadeti için Müslümanlarla birlikte Mekke'ye gittiği sırada gerçekleştiği kabul edilmektedir.

Bu olay, Şii Müslümanlar arasında Ali'nin İslam toplumunda özel bir yere sahip olduğunu ve İslam toplumunun liderliği için onun seçildiğini gösterdiği için büyük bir önem taşımaktadır. Gadir-i Hum Bayramı, bu olayı anmak ve Hz. Ali'nin liderliğini ve öğretilerini vurgulamak için her yıl özel olarak anılır.

Editör: Hakan Yılmaz