Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için yapılan düzenleme, kamuda yeterli bulunmamıştı. Milyonlarca kişinin sınırda kalması ve emekli olamaması sonrasında yeni düzenleme talepleri gelmişti. Hükümet ise bu taleplere karşılık yeni bir adım atacak. Kurban Bayramı sonrasında meclis gelecek düzenlemeler ile emeklilik sisteminde yeni bir döneme geçiş yapılması planlanıyor. Üstelik sadece esnaf için değil, ev kadınları için de pek çok düzenleme görüşülecek.  

Eyt 3

İkinci EYT ile Bağkur ve SSK Eşitlenecek

İkinci EYT’de ana hedef grup Bağkurlu çalışan esnaf olacak. SSK’lı çalışanlar ile şartlarının eşitlenmesi sağlanacak. Böylece 1 milyon küçük esnaf için 5 yıl önceden emekli olma şansı tanınacak. Prim nedeniyle emekli olamayan şartları sağlayamayan esnaflar, düzenlemelerin yürürlüğe girmesinin ardından 5 yıl erken emekli olabilecek. Düzenlemelerden etkilenecek esnaf sayısının 1 milyon olması da düzenlemeler için beklentileri arttırmış durumda.

Eyt 2

Prim Sayısı 9 Binden 7 Bin 200’e Çekilecek

Düzenlemelerde Bağkur prim gün sayısında düşüş yapılacak. Normalde 9 bin olan prim gün sayısı 7200’e çekilecek. Düzenleme sayesinde emeklilik yolu açılacağı gibi milyonlarca Bağkurlu olan kişilerin de emeklilik için prim sayıları otomatik olarak düşecek. 5 yıl önce emeklilik yolunu açacak düzenlemede büyük bir fırsat tanıyacak.

Editör: Hakan Yılmaz