Dr. Neslihan Mandacı Şanlı, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Kan Merkezi Sorumlusu ve İç Hastalıkları AD. Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi olarak, 14 Haziran Dünya Kan Bağışçıları Günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu.

Dr. Neslihan Mandacı Şanlı 14 Haziran Dünya Kan Bağışçıları Günü İçin Açıklama Yaptı

Kanın insan kaynağına özgü ve yaşam için zorunlu bir sıvı olduğunu vurgulayan Dr. Mandacı Şanlı, düzenli kan bağışının hayati bir önem taşıdığını belirtti. Her yıl yüzlerce insanın kaza sonucu veya çeşitli hastalıklar nedeniyle kan kaybına bağlı olarak hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, bu kayıpların önüne geçmenin tek yolunun düzenli kan bağışı olduğunu vurguladı.

14 Haziran'ın, ABO kan grubu sistemini bulan Nobel ödüllü bilim insanı Karl Landsteiner'ın doğum günü olarak kabul edilerek Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü olarak kutlandığını ifade eden Dr. Mandacı Şanlı, bu özel günde düzenli kan bağışında bulunan gönüllüleri kutlama ve kan bağışına dikkat çekme amacının önemine değindi.

ERÜ Hastaneleri Kan Merkezi olarak geniş kapsamlı bir alanda kan ve kan ürünleri hizmeti sunduklarını belirten Dr. Mandacı Şanlı, nadir merkezlerden biri olduklarını ve kan bağışı gönüllülerinin desteğinin önemine vurgu yaptı. Kendi birimi içinde kan hastalıkları, kemik iliği nakli hastaları, talesemi ve kan kanserleri gibi sürekli kan nakline ihtiyaç duyan hastaları tedavi ettiklerini aktardı. Bu deneyimler sayesinde kan ve kan ürünlerinin hayati önemini bizzat gözlemlediklerini dile getirdi.

Toplumu kan bağışı konusunda bilinçlendirmek, yanlış bilgileri düzeltmek ve gönüllü kan bağışını teşvik etmek amacıyla seminerler ve etkinlikler düzenlediklerini belirten Dr. Mandacı Şanlı, kan bağışının bir sosyal sorumluluk olduğunu ve dayanışmayı artırdığını vurguladı. Ücretsiz gönüllülük esasına dayanan kan bağışının, herkesin bir gün kendisinin veya sevdiklerinin ihtiyaç duyabileceği bir hayati öneme sahip olduğunu hatırlatmak gerektiğini sözlerine ekledi.

Editör: Osman Baytekin