Ankara’nın Ayaş ilçesinde yaşayan 18 yaşındaki Zilan Özdemir, küçük bir odada tam 3 bin adet mavi akrep yetiştiriyor. Henüz 16 yaşındayken bu sıra dışı işe ilgi duymaya başlayan Özdemir, iki yıl boyunca gerekli izin ve sertifikaları tamamlayarak Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan onay aldı. Şimdi ise kendi kurduğu alanda akrep üretimi yapıyor.
YouTube’da gezerken Harran Üniversitesi’nin bu alandaki çalışmalarına rastladığını belirten Özdemir, Küba’daki benzer uygulamaların dikkatini çektiğini söyledi. Mezopotamya’nın doğal akrep habitatı olduğunu fark edince Türkiye’de bu alanda neden bir çalışma yapılmadığını sorguladığını ifade eden genç girişimci, ailesinin de desteğiyle bu alana adım attı.
Halk arasında “mavi akrep” olarak bilinen tür, ultraviyole ışık altında mavi renkte parladığı için bu ismi alıyor. Özdemir, üretim tesisinde hem sarı hem de mavi akrep türlerini yetiştiriyor. Akreplerin bakımının sıcaklık, nem ve hijyen koşullarına bağlı olduğunu vurgulayan Özdemir, “12 ila 27 derece arasında sıcaklıkta yaşıyorlar. Gübreli toprak ve canlı yemlerle besleniyorlar. Haftada bir su veriyoruz. Hamam böceği ve çekirge gibi canlılarla kendileri avlanarak besleniyorlar” dedi.
“Başta korktum ama zamanla alıştım”
İşe başladığında binlerce akrebin arasında olmanın ürkütücü olduğunu söyleyen Özdemir, “Başta korktum ama zamanla alıştım. En zor kısmı, akreplerin öldüğünü görmek. Onları elime almakta hala zorlanıyorum” ifadelerini kullandı.
Akreplerin bulunduğu odaların özel yapıda olması gerektiğini belirten genç girişimci, şehir merkezinden uzakta ve tavan yüksekliği en az 3 metre olan bir alan seçtiklerini belirtti. Ayrıca deprem riskine karşı odaların tamamen güvenli hale getirildiğini, zeminlerin fayansla kaplandığını söyledi.
Türkiye’de akrep üretimi yapmak isteyen girişimciler, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın belirlediği teknik şartlara uygun tesisler kurmak zorunda. Bakanlığın Hayvancılık Genel Müdürlüğü’nün onayıyla kurulan bu tesisler, belirli denetimlerden geçiyor. Bugüne kadar Şanlıurfa, Konya, Elazığ, Ankara, Antalya, Gaziantep ve Mardin gibi birçok ilde toplam 86 akrep üretim tesisine "proje uygunluk görüşü" verildi.