Türkiye’de yurtdışı çıkış harcı zam kararı büyük tartışmaya yol açtı. 150 TL olan yurtdışı çıkış harcı 10 kat zamlandı. 1500 TL olacak yurtdışı çıkış harcında vatandaşlar zamlı fiyattan etkilenmemek için erkenden harçlarını almaya başladı. Mevcut düzenlemelerde yurtdışı çıkış harcı geçerlilik süresi 1 ay olarak belirtiliyor.  Ancak Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) yaptığı son dakika açıklaması ile erkenden harç alanlar için kötü haberi paylaştı.

Yurtdışı Çıkış Harcı Kaç Gün Önceden Yatırılabilir?

Yurtdışı çıkış harcı pasaport kontrollerinde incelenir. Bu nedenle kontrol öncesinde ödenmesi gerekmektedir. Ödenmesi için belirli bir tarih yoktur. 1 ay geçerliliği olan harçların seyahat tarihine göre önceden ödenmesi yeterli olmaktadır. Ancak yurtdışı çıkış harcı zammı gündemde olduğu için GİB farklı bir uygulamaya gidileceğini duyurdu. Bu da mevcut ücretler ile harç alan vatandaşların zamdan kaçamayacağını ortaya koydu.

Harc (1)

GİB’ten Tartışılacak Karar!

Yurtdışı çıkış harcı geçerlilik süresi 1 ay olsa da uygulama yürürlüğe girdikten sonra farklı bir yöntem izlenecek.  "Yurtdışına çıkış harcının, yurtdışına çıkış tarihinde yürürlükte bulunan tutarlar üzerinden ödenmesi gerekir.  Bugünden harç pulu satın almak veya diğer yollarla harcı ödemek, çıkış tarihinde geçerli tutarın ödenmeyeceği anlamına gelmez." denilerek yapılan son dakika açıklamasına göre zam kararı alındıktan sonra yurtdışına çıkacakların 150 TL yerine 1500 TL ödeyerek yeniden harç alması gerekecek. Zamdan önce yurt dışına çıkacaklar için bir değişiklik olmayacak.

Editör: Hakan Yılmaz