Türkiye’de yurt dışı çıkış harcı zammı 1500 TL olarak duyurulmuştu. Ancak bugün gündeme düşen belgelerde yurt dışı çıkış harcının 3000 TL olması istendiği görüldü. 150 TL olarak alınan ancak yüksek oranda zam yapılacağı kesinleşen bu ödemelerin Türkiye dışındaki ülkelerde nasıl uygulandığı da merak edilmeye başlandı. Peki, yurt dışı çıkış harcı hangi ülkelerde var? Bu ülkelerdeki ücretler ve işleyiş nasıl?

Yurt Dışı Çıkış Harcı Diğer Ülkelerde Nasıl?

Ülke ülke değişen bu ücretlerde öne çıkanlar şöyle;

Avustralya

yurt dışı çıkış harcı pek çok ülkede var. Ancak işleyişi farklı olduğu gibi ücretleri de düşük. Avustralya’da bu ödeme için Yolcu Seyahat Harcı adı verilen bir ücretlendirme uygulanıyor. 40 dolar olan bu tutar, yurt dışına çıkacak vatandaşların doğrudan biletlerine ekleniyor. Böylece ek bir ödeme yapılmasına da gerek kalmadan harç ödenmiş oluyor. Harç hem vatandaşlardan hem de turistlerden alınıyor.

Japonya

yurt dışı çıkış harcı Japonya’da ise Güle Güle Vergisi olarak adlandırılıyor. Ülkeden ayrılan her yolcunun biletine bu ücret yansıtılıyor. 6 dolar olarak belirlenen bu ücret ülkede hiçbir zaman gündeme gelmedi.

Meksika

Meksika’da yapılacak yolculuğa göre bu ücret değişiyor. Turistlerden alınan bu ücret uçak yolculuklarında 65 dolar, deniz yolculuğunda ise 20 dolar olarak belirlenmiş durumda

Yurt Disi Harc (2)

Yurt Dışı Çıkış Harcı Hangi Ülkelerde Var?

Yurt Dışı Çıkış Harcı olan ülkeler şöyle;

  • Mısır
  • Filipinler
  • İran
  • İngiltere
  • Almanya
  • Rusya

Türkiye’de ise yüksek oranda zam beklenen yurt dışı çıkış harcı tepki çekmeye devam ediyor. pek çok yabancı ülkede temsili bir ücret alınıyor ve bu ödemeler doğrudan biletlere yansıtılıyor. Türkiye’de böyle bir uygulama bulunmuyor. Üstelik Pegasus gibi pek çok havayolu şirketi, bilet fiyatlarında yakıt bedeli gibi ek ücretler alıyor.

Editör: Hakan Yılmaz