EKONOMİ

Türkiye Gri Listeden Çıktı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Türkiye’nin gri listeden çıktığını söyledi. İşte detaylar.

Abone Ol

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yeni açıklaması ile Türkiye için yaşanan son dakika gelişmesini duyurdu. Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından oluşturulan ve ülkelerin mali suçlarla uyumunu gösteren listede Türkiye uzun zamandan beri gri listede yer alıyordu. Gri liste, bu konuda başarısız ülkeleri simgelerken Türkiye bu listeden çıkmayı başardı.

“Başardık, Türkiye Gri Listeden Çıktı”

Bakan Şimşek durumu sosyal medyadan duyurdu. “Başardık” diyerek bu konudaki sevincini paylaşan Bakan Şimşek, 3 yılda bir güncellenen listede Türkiye’nin gri listeden çıktığını söyledi. 3 yıldan beri gri listede yer alan Türkiye, 3 yıllık süre içerisinde 40 standart kriterin 39’una uyum sağlamayı başardı. Bu durumun ekonomik alanda da önemli bir hareketlilik yaratması bekleniyor.

Türkiye Gri Listeye Ne Zaman Girmişti?

21 Ekim 2021 yılında Türkiye FATF gri listesinde yer almıştı. FATF bu karar için “Kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı” gerekçesini sunmuştu. Türkiye gri listeye girmesiyle birlikte  Nijerya, Güney Afrika, Jamaika, Kenya, Vietnam, Yemen, Bulgaristan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Filipinler ve Suriye gibi ülkelerle aynı klasmanda yer almıştı.