Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı görüntülü basın açıklamasında piyasada yaşanan fiyat artışlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Palandöken, piyasada rekabet edecek aktör sayısının azalmasının fiyatların yükselmesine neden olduğunu ve stokçuluğun artabileceğini söyledi.

“Piyasada rekabet edecek aktör sayısı azaldıkça fiyatlar yükselir veya tekelci bir zihniyetle mal stoklanarak, bu ürünlerin arz maliyetleri hesaplanarak piyasaya sunulur. Herkes şikâyetçi ama çözüm, kuralların konulmasında,” diyen Palandöken, perakende sektörünü düzenleyen yasada ciddi eksiklikler olduğunu vurguladı.

Palandöken, “Dünya ne yapıyorsa biz de onu yapmalıyız. Avrupa’da haftanın belirli günlerinde marketler kapalı, açılış-kapanış saatleri belirlenmiş. Biz bunu yıllardır söylüyoruz ama Perakende Yasası’nda gerekli değişiklikler bir türlü yapılmıyor. Bu yasa, enflasyonla mücadelede en önemli araç olmasına rağmen gündemin arka sıralarında kalıyor” ifadelerini kullandı.


“Esnafın sıkıntısı kuralsızlıkta”

Palandöken, esnaf ve sanatkârların temel sorununun rekabet değil, kuralsızlık olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Esnaf, el emeğiyle ürettiği ürünleri satmakta sorun yaşamıyor. Sorun, büyük zincir marketlerle olan güç farkında. Yaklaşık 3 milyon esnafın geçim kaynağı olan sektörde, haksız rekabetin önüne geçmek için kurallar koymalıyız. Ancak bu şekilde fiyat istikrarı sağlanabilir.”

Mevcut yasalardaki eksikliklerin giderilmeden fiyatları kontrol altına almanın mümkün olmadığını vurgulayan Palandöken, fiyat analizlerinin ürünlerin raf ömrü ve maliyetleri üzerinden yapılması gerektiğini de ekledi.


“Perakende yasasındaki eksiklikler giderilmeli”

Temel tüketim maddeleri ve temizlik ürünlerindeki fiyat artışlarına da değinen Palandöken, “Kil veya tuzla çamaşır yıkamak mümkün değil. Özellikle ev hanımlarının en çok kullandığı temizlik ürünlerinde ciddi fiyat artışları var. Bu ürünlerin kimyasal içerikleri ve maliyet yapıları dikkatle incelenmeli,” dedi.

Palandöken, perakende yasasındaki eksikliklerin giderilmemesi durumunda, yazılan cezaların dolaylı olarak tekrar vatandaşa yansıyabileceği uyarısında bulundu. “Ahilik kültüründe olduğu gibi herkesin adil kazanç sağlaması sağlanmalı. Denetimler ürün piyasaya girdikten sonra değil, yola çıkmadan önce başlamalı. Ticaret, Maliye ve Tarım Bakanlıkları zaten denetim yapıyor ancak asıl mesele, bu denetimlerin fiyatlara etkisinin görülmesidir” diye konuştu.