Gelecek planı net olmayan okumak istediği bölümde kararlı olmayan öğrenciler doğru bir yönlendirme ile karşılaşmazlar ise yanlış tercihler yapabilirler. Gelecek kaygısı bu süreçte yoğun bir şekilde hissedilebilir, ailelerin baskısı da eklendiğinde kaygı daha da artar. Bu noktada çocuklarının psikolojisinin ve tercihlerinin etkilenmemesi için ailelere çok iş düşmektedir.
Peki aileler çocuklarına nasıl davranmalı onları nasıl yönlendirmeli?
Gençlerin ne istedikleri ve neyi sevdikleri dikkate alınmalı, çocuğa ‘’sen ne istiyorsun? ‘’ sorusu sorulmalıdır. Bu süreçte çocuk kendi adına kararlar verilmesi yerine ona ne istediğinin sorulmasına ve sadece yol gösterilmesine ihtiyaç duyar. Kendi arzuladığınız veya mantıklı bulduğunuz bölümler yerine çocuğunuzun ilgi ve yeteneklerini göz önüne alarak ona yol gösterebilirsiniz.
Yoğun stres altında olan çocuk bu süreçte karar verme ve problem çözme becerisinde oldukça zorluk yaşar. Bu noktada baskı yapmak veya çocuğu acele ettirmek doğru olmayacaktır. Çocuğunuza ona destek olduğunuzu hissettirmeli ve karar verme noktasında yardımcı olmalısınız.
Çocuğunuzun kendine özgü bir birey olduğunu, kendi istek ve yetenekleri doğrultusunda ilerlemek isteyeceğini kabul etmeli ve çocuğa bu konuda yardımcı olmalısınız. Kendi hayatınızda hedeflediğiniz fakat ulaşamadığınız durumları çocuğunuz üzerinden tamamlamaya çalışmamalısınız. Onu kendi yaşayacağı hayat içinde özgür bırakmalı ve böylece kendi hayatının sorumluluğunu almayı öğretmelisiniz.
Çocuğunuz ile tartışmaya değil konuşmaya yönelmelisiniz. Çocuğunuza hissettiklerinizi doğru kelimeler seçerek anlatmaya çalışmalısınız. Bu dönemde gençler ve aileler arasında doğru bir iletişim olması çok önemlidir, birbirlerini doğru anlamalı ve ona göre hareket etmelidirler. Böylece hem aileler hem de gençler bu süreci daha kolay atlatırlar.
Ailenin, gence ‘’ o, onu dedi, bu, burayı da yazmış,…’’ gibi kulaktan dolma bilgilerle yanlış yönlendirmeler yapmaması gerekmektedir. Bu dönemde herkes fikir beyan edecektir fakat önemli olan gencin tercihleridir. Genç bu fikirlerin hepsini dinlemeli, kendi süzgecinden geçirmeli ve ona göre tercih yapmalıdır.
Çocuğunuza okuduğu bölüm veya yaptığı meslek ile var olmayacağını, onu sadece ‘’O’’ olduğu için sevdiğinizi ve her koşulda destekçisi olduğunuzu her zaman hissettirmelisiniz.