EKONOMİ

Temmuz’da Emekliye Zam Var mı? Emekli Zammı Ne Kadar Olacak?

Temmuz ayına az bir süre kala emekliler için kritik soru Temmuz’da emekliye zam var mı oldu. İşte emekli maaşlarındaki son durum…

Abone Ol

Türkiye’de milyonlarca emekli, asgari ücretin altında kalan emekli maaşları nedeniyle zorlu bir süreçten geçiyor. Beklenen ara zam yapılmadığı gibi gözler temmuz ayına çevrildi. Milyonlarca emekli, beklentileri karşılayacak bir emekli zammı yapılmasını bekliyor. Ancak uygulanana tasarruf tedbirleri, emekliler için şu anda büyük bir tedirginlik yaratmış durumda. Emeklilerin aklındaki soru işareti ise “Temmuz’da emekliye zam var mı, zam yapılacak mı?” olmuş durumda.

2024 Temmuz’da Emekliye Zam Var mı?

Temmuz’da emekliye zam yapılacak. Kesin olarak yapılacak bu zamda belirsiz olan oran.  Yapılacak zamda son belirleyici oran Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak olan 6 aylık enflasyon farkı olacak. Haziran ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte 6 aylık enflasyon farkı da belirlenmiş olacak. Memur ve emekliler için bu oran kapsamında hesaplamalar yapılarak zam uygulanacak.

Temmuz’da Emekli Zammı Ne Kadar Olacak?

Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre 6 aylık enflasyon yüzde 25,46 olarak hesaplandı.  Ortalama olarak yüzde 25 seviyelerinde bir oranın 6 aylık enflasyon ortalaması olması bekleniyor. Memur ve memur emeklileri yüzde 15 oranında bir zam aldığı için sözleşme kapsamında enflasyon fakrını alacak ve yaklaşık yüzde 10 oranında bir zam almış olacak.

Memur emeklisi dışındaki emekliler için ise durum kritik. Öyle ki en düşük emekli aylığı halen 10 bin TL. Kök aylığı düşük olduğu için 10 bin TL alan yaklaşık 4 milyon emekli bulunuyor. En düşük aylık yükseltilmediği takdirde Kök aylığı 8 bin lira olan emekli, yüzde 25 zam alsa dahi şu anda aylığı yine 10 bin lirada kalacak. Bu da zam yapılmış olmasına rağmen emekli maaşlarına bir yansıma olmamasına neden olacak. Böyle bir senaryo milyonlarca emekli için şu anda büyük tedirginlik yaratmış durumda.

Şu anda konuyla ilgili önemli bir değerlendirme SGK Uzmanı Muhammet Bayram’dan geldi. Kulis bilgisini paylaşan Bayram, kök maaş düzenlemesi ile en düşük emekli maaşının 15 bin TL’ye çıkarılacağını öne sürdü.