Türkiye’de Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni vergi paketinde pek çok düzenleme yer alacak. Bu düzenlemelerden birisi de şirketlerin devri, bölünmesi ya da birleştirilmesi sırasında uygulanacak. KDV indirimleri alan şirketler, bölünmeden ya da devir olmadan önce incelemeye tabi tutulacak. Bu inceleme kapsamında ise her şey uygun görüldüğü takdirde işlemlere devam edilebilecek.

Şirketlere Kötü Haber

KDV üzerinden hukuksuzluk ya da mevzuata uygun hareket etmeye şirketlerin tespiti için yapılacak bu çalışmalar ile KDV kaçıran şirketlere yönelik tedbir uygulanacak. Şirketlerin birleşme, devir ve bölünme işlemleri sırasında yapılacak inceleme ile şirketlerdeki bu tür hukuksuzlukların da önüne geçilmiş olacak.

KDV ödemesi çıkan ve KDV indirimi hakkı olan ya da KDV devir hakkı bulunan şirketlerin başka şirketler ile birleşmesi sonucunda KDV ödemesi muaf oluyordu. Bu nedenle de pek çok şirket bu tür muafiyetlerden yararlanmak için birleşme yolunu tercih ediyordu. Bundan sonraki süreçte bu muafiyetler uygulanmayacak ve birleşme olsa dahi şirketlerin KDV ödemesine hüküm verilecek. Sahte fatura gibi pek çok özel düzenlemeye de yeni dönemde yer verilecek.

Editör: Hakan Yılmaz