Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Gültekin, 11 Nisan Dünya Parkinson Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Parkinson hastalığının 40’lı yaşlarda bile ortaya çıkabileceğini belirtti. Son 30 yılda yapılan bilimsel çalışmalar, Parkinson hastalığının dünya genelinde daha erken yaşlarda ve daha sık görüldüğünü ortaya koydu.
Prof. Dr. Gültekin, Parkinson hastalığının genellikle vücudun bir tarafında, kolda veya bacakta hareketlerde yavaşlama ile kendini gösterdiğini belirterek, hastaların genellikle ağrı, uyuşukluk ve titreme gibi belirtilerle karşılaştığını söyledi. Ayrıca, hastalığın yıllar içinde ilerlediğini vurguladı.
Parkinsonun erken belirtilerinin, hareketlerde yavaşlama ve titreme olmadan önce de görülebileceğini aktaran Prof. Dr. Gültekin, gece uyuduğunda bağırma, tekme atma, konuşarak rüya görme gibi REM uykusu davranış bozukluklarının yanı sıra, koku alma kaybı, kabızlık ve depresyon gibi semptomların da Parkinson’un erken işaretleri olabileceğini ifade etti. Bu durumlarda, bir nöroloji uzmanına başvurmanın önemli olduğunu belirtti.
Parkinson tedavilerinin çoğunun Türkiye’de mevcut olduğunu belirten Prof. Dr. Gültekin, 2024 yılından itibaren safinamid etken maddesini içeren yeni bir Parkinson ilacının da Türkiye’de kullanılabileceğini açıkladı. Ayrıca, hastalara cihaz destekli tedavi seçeneklerinin sunulduğunu ve Parkinson hastalarının tedavi sürecinde tecrübeli bir nöroloji uzmanı tarafından takip edilmesinin önemini vurguladı.
Prof. Dr. Gültekin, Parkinson hastalarının düzenli fizyoterapi yapmasının hastalığın ilerlemesini yavaşlattığına dair güçlü kanıtların bulunduğunu belirterek, hastaların tedavi süreçlerine profesyonel bir yaklaşım ile devam etmeleri gerektiğini ifade etti.