Emlak sektöründe 1 Temmuz itibariyle yüzde 25 zam sınırlaması kalkıyor. Özellikle çok düşük kira ücretleri ile evde oturanlar için yüzde 25 sınırı kalktığı için yüksek oranda zam yapılabilecek. Sektör uzmanları tarafından yapılan açıklamalara göre kira zam oranında üst limit yüzde 60 olacak. Bu orana kadar zam yapabilecek ev sahipleri, yeni sözleşmelerde Türkiye’deki o oranları kullanacak.

Kira (3)

Bekleyen Tehlike Sadece Zam Değil!

Kiracıları bekleyen tek tehlike yüzde 25 kira sınırının kalkması olmayacak. Ev sahipleri yepyeni bir düzenlemeye gidiyor. Son dönemlerde sıklıkla görülen düzenlemede kiralamalar yıllık değil, 6 aylık yapılmaya başlandı. Bu da 6 ayda bir zam yapılmasını sağlıyor. Kiracılar bu formülü çok beğenmese de ev sahiplerinin elini güçlendiren bu formül ile 6 ayda bir mevcut TÜFE oranında zam yapılabilecek. Kira zam oranlarında ise resmi olarak açıklanan enflasyon rakamları geçerli olacak.

Kira (1)

Yeni Sözleşmelerde Yüzde 60’a Varan Zam!

Kiracıları bekleyen bir diğer tehlike yüksek zam oranları. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yapılan açıklamalarda Temmuz itibariyle sınırın kalkacağı belirtilmişti. Bu da Temmuz sonrası yapılacak yeni sözleşmelerde ve kira belirlemelerinde çok daha yüksek oranlarda zam yapılmasının önünü açtı. Şu andaki mevcut enflasyon oranları kapsamında ev sahipleri kiralarına yüzde 60 oranında zam yapabilecek. %60 üzerinde zam yapılması şu anda mümkün olmasa da temmuz ayı kira zam oranı yüzde 60 olacağı için kiracılar için kiraların çok yüksek oranlara ulaşmasına neden olacak. 10 bin TL kira veren bir kiracı, zam sonrasında 16 bin TL ödemeye başlayacak. Enflasyon oranlarını geçen zam oranlarına kiracıların itiraz etme hakkı bulunuyor.

Editör: Hakan Yılmaz