Kayseri'de tek tırnaklı et skandalına yenisi eklendi. Hacıbaba restorantından sonra Özdanacı'nın da ürünlerinde tek tırnaklı et ve sakat at tespit edildi. Kayseri'de tek tırnaklı et skandalına yenisi eklendi. Hacıbaba restorantından sonra Özdanacı'nın da ürünlerinde tek tırnaklı et ve sakat at eti olduğu bakanlık tarafından açıklandı!

 Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan numune incelemesinde Özdanacı markasına ait ürünlerde sakatat, deri dokusu, baş eti, kanatlı et, trans ve tohum yağı kullanıldığı belirlendi. Hacı Baba lokantası tek tırnaklı et kullandığı için kapatılmıştı. Özdanacı firmasının akıbeti ise merak konusu oldu.Özdanacı firmasından ise konuyla ilgili açıklama gelmedi. Firma sessizliğini koruyor.

Bakanlık Kayseri’de tek tırnaklı etiyle kavurma üreten Özdanacı’nın yanısıra baş eti, sakadat, deri dokusu ve kanatlı eti ile et ürünleri üretimi yapan firmaları trans ve tohum yağı ile Ege Damlası markasıyla zeytinyağı üreten firmayı deşifre etti.

İŞTE BAKANLIĞIN AÇIKLAMASI

Tarım Bakanlığı’ndan yapılan açıklama şöyle:

Kamuoyuna Duyurulur

Ülkemizde gıda güvenilirliğinin sağlanması, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi, kişilerin sağlığının ve tüketici menfaatlerinin korunması ile sektörde haksız rekabetin engellenmesi amacıyla gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, işleme ve dağıtımının tüm aşamalarında resmi kontrol faaliyetleri Bakanlık olarak büyük bir titizlikle yürütülmektedir.

5996 sayılı "Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu" ve bu Kanun kapsamında hazırlanan, "Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik" gereğince; laboratuvar sonucuyla taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen gıdaları üreten/ithal eden; kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve/veya satan firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarasını içeren bilgiler kamuoyunun bilgisine sunulmaktadır.

Bakanlığımızın yürüttüğü resmi kontroller ve firmaların otokontrol sistemlerine ek olarak bu uygulamamız ile;

-Tüketici sağlığının ve menfaatinin korunması,

-Sektörde haksız rekabetin önlenmesi,

-Tüketiciler aracılığıyla firmalar üzerinde bir denetim mekanizması oluşturulması ve

-Firmaların "güvenilir gıda üretimi"nin teşvik edilmesi amaçlanmaktadır. 

Söz konusu uygunsuzlukların tespit edilmesinde; Bakanlığımızca yürütülen denetimlerin yanında, tüketiciler tarafından yapılan ihbar, şikâyet, CİMER ve Alo 174 Gıda Hattı başvuruları neticesinde gerçekleştirilen denetimlerin de büyük payı olduğu açıktır. Bu bakımdan tüketicilerin bu başvurularını sürdürmeleri, halkımızın sağlığının korunması yönündeki çalışmalarımız için büyük önem taşımaktadır.

Taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiği tespit edilen toplam 618 firmaya ait 1211 parti ürün Bakanlığımız internet sitesinde kamuoyunun bilgisine sunulmuştur.

Böylece ilk kamuoyu duyurusunun yapıldığı 2012 yılından bu yana 1283 firmaya ait 2816 parti ürün tüketicilerin bilgisine arz edilmiştir.

Gıda konusunda kamu otoritesi olan Bakanlığımız, yasalarla verilmiş tüm yetkileri tereddütsüz kullanarak gıda güvenilirliğinin sağlanmasına ve tüketicinin korunmasına yönelik çalışmalarını aralıksız olarak ve büyük bir titizlikle sürdürmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.       

İŞTE O FİRMALARIN TAM LİSTESİ

Kayseri’de bitkisel yağ ve margarin kategorisinde Melikgazi ilçesi Ege Yağ/ Venhar Bölük firmasında iki ayrı ayda naturel sızma zeytinyağında tohum yağları, Basküloğlu Gıda firmasında da aynı şekilde tohum yağları, 

Et ve et ürünleri bölümünde Özdanacı ADK orman ürünleri firmasının dana eti ve sucukta TEK TIRNAKLIkanatlı eti tespiti,

Başyazıcı firmasında beşli soyulmuş sosiste kanatlı eti tespiti,

Danacı Et ürünleri firmasının Danacı Şanlı, Hakimiyet, Danacı İstiklal, Zirve Danacı markalarında sucuk ve dana etinde kanatlı eti ve deri dokusu tespiti,

İmamoğlu Sucukları firmasının Nim markasında sucukta baş eti tespiti,

Kebabi Bünyamin Aslantaş firmasının köftesinde kanatlı eti ve sakatat tespiti,

Nürhami Gıda firmasının Tümet markasında sucukta deri dokusu, baş eti be kanatlı et tespiti,

ADK Orman Ürünleri firmasının Şenkaya, Yörtürk, Danacı, Özdanacı markalarında sucuk ve kavurmalarında sakatat, kanatlı et ve baş eti tespiti,

Ahmet Polat Lokanta Gömeç firmasında kıymalı içi harcında baş eti tespiti,

Danacı Et Ürünleri firmasının DNC Çankaya markasında sucukta deri dokusu tespiti,

Hızal Gıda firmasının Hafızoğlu markasında sucuk içerisinde kanatlı eti tespiti,

Şeker akaryakıt Adana karayolu üzeri firmada kıymalı içi harcında sakatat tespiti,

Ünlü Et kombinası Hidayet markasında sucuk içerisinde kanatlı eti tespiti,

Arda Et ürünleri firmasının Danacı Hakimiyet markasının kırmızı et kavurmasında sakatat ve kanatlı eti,

C.A. İkiz Pınar markasında ise sucukta kanatlı eti tespiti,

ASM et firmasının Mercan markasında dilimli kavurmada kanatlı eti tespiti,

Şark et markasında da sucukta kanatlı eti tespiti,

Asmalı Konak Adem Gündüz firmasının ızgara köftesinde kanatlı eti tespiti,

Barbaros Et Şarkıteri firmasının kırmızı etinde sakatat tespiti,

Erciyes Çiftliği Gıda firmasının Erciyesoğlu markasının sucukta baş eti tespiti,

Özmen Kasabı Mehmet Özmen firmasının çiğ kırmızı ette kanatlı eti tespiti yapıldı.

Katkı maddesi koyan Süt ve süt ürünleri, çikolata ürünleri firması arasında Kayserili firmaları yer almadı.