Türkiye’nin diri faylarına yönelik başlatılan çalışmalarda, Kayseri’de bugüne kadar bilinmeyen bir fay hattı keşfedildiği açıklandı. Yıllardan beri sorulan Kayseri’de diri fay hattı var mı sorusu da böylelikle yanıtını buldu.

Kayseri’de Diri Fay Hattı Var

Kayseri'nin Sarıoğlan ilçesi Tatılı mevkisinde Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından çalışma gerçekleştirildi. Türkiye’nin farklı bölgelerinde yapılan çalışmalar ile Türkiye'nin diri faylarının paleosismolojisini çıkarmaya çalışan ekipler, jeofizik çalışmasında önemli tespitlerde bulundu. Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin de desteklediği bu çalışmada yeni bir fay hattının bulunması tedirginlik yarattı.

Sivas'tan başlayan incelemelerde ekip; Tecer, Altınyayla, Gemerek, Sarıoğlan, Bünyan ve Kayseri'ye kadar uzanan Deliler Fayı'nı araştırdı. Uzmanlar çalışmalarla ilgili verdikleri bilgilerde, fayın varlığını net bir şekilde ortaya koyulduğunu ve bölgede fayın tespit edildiğini ifade etti. Fay üzerinde yapılacak çalışmalar sonrasında fayla ilgili teknik bilgilerin paylaşılacağını da belirten uzmanlar, önümüzdeki günlerde kapsamlı bir duyuru yapacak

Editör: Hakan Yılmaz