KAYSERİ HABER

Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi, Dijital ve Modern Müzecilikle Öne Çıkıyor

Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi, Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek dijital ve modern müzecilik anlayışıyla hizmet vermektedir.

Abone Ol

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından aslına uygun şekilde restore edilen ve Türkiye’nin önemli müzelerinden biri haline gelen Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi, dijital ve modern müzecilik anlayışıyla dikkat çekiyor. Müzenin 'Milli Mücadelede Basın' bölümünde, 1920’de milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un desteğiyle yayımlanan Sebilürreşad gazetesinin de aralarında bulunduğu Osmanlıca gazeteler, bir dokunuşla günümüz alfabesiyle okunabiliyor.

Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi Önemli Bir Konuma Sahip

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Taş Mektep olarak bilinen 127 yıllık Kayseri Lisesi’ni restore ederek 2 Mayıs 2016’da hizmete açtı. Kurtuluş Savaşı ve Anadolu’nun milli mücadeleye katkısını anlatan müze, son teknoloji kullanılarak tasarlanmış dijital ve interaktif sergilerle ziyaretçilerini ağırlıyor. 'Milli Mücadelede Basın' bölümünde, 1920-1921 yılları arasında Kayseri’de basılan ve Millî Mücadele’ye büyük destek veren Sebilürreşad ve Anadolu’da Yenigün gazeteleri Osmanlıca olarak sergileniyor. Geliştirilen yazılım sayesinde, Osmanlıca gazeteler günümüz Türkçesi ile okunabiliyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Osmanlıca gazetelerin teknoloji sayesinde günümüz Türkçesi ile okunabildiğini belirterek, “Kayseri’nin tarihi ve kültürel yapısı her zaman dünyaya açılmıştır. Kayseri Lisesi de tarihiyle adını tüm dünyaya duyurmuştur. 2 Mayıs 2016’da restore ederek Milli Mücadele Müzesi olarak hizmete açtığımız Kayseri Lisesi, o dönemi yeniden yaşatıyor ve gözlerinizin önünde canlandırıyor” dedi.

Büyükkılıç, müzedeki son teknolojiye vurgu yaparak, “Müzede son teknoloji kullanılmıştır ve basın bölümü ziyaretçilerin büyük ilgisini çekmektedir. Milli Mücadele Dönemi’nde bir süre Kayseri’de basılan gazeteler Osmanlıca sergileniyor ve ziyaretçiler bir dokunuşla günümüz Türkçesiyle o dönem neler yazıldığını okuyabiliyorlar” diye konuştu.