KAYSERİ HABER

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayadan Oyma Kültepe Müzesi’nde Çalışmaları İnceledi

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, dünyanın ilk kayadan oyma yer altı müzesi olan Kültepe Müzesi'ndeki çalışmaları inceledi.

Abone Ol

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, dünyada örneği olmayan kayadan oyma yer altı müzesi Kültepe Müzesi'nde sona yaklaşılan çalışmaları yerinde inceledi. Fransa’nın önde gelen gazetesi Le Monde’un gazetecisi Stephane Foucart, müzeyi büyük ilgiyle incelerken Başkan Büyükkılıç, “Dünyanın merak ettiği, dünyanın ilgilendiği bir eserden söz ediyoruz” dedi.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Kültepe Müzesi Çalışmalarını İnceledi

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından, 6 bin yılı aşkın tarihe sahip Kültepe Kaniş-Karum’dan çıkan eserlerin sergileneceği Kültepe Müzesi’nde sona yaklaşılırken, Başkan Büyükkılıç proje alanını ziyaret etti. Teknik gezi sırasında Kültepe Kaniş-Karum Höyüğü Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hüseyin Beyhan ve diğer yetkililer de Büyükkılıç’a eşlik etti.

Fransa’nın en çok okunan gazetesi Le Monde’un gazetecisi Stephane Foucart da müzeyi inceleyerek Başkan Büyükkılıç ile görüştü. Foucart, Kültepe Müzesi’ni hayranlıkla incelerken, Kazı Başkanı Prof. Dr. Kulakoğlu, Foucart’ın Le Monde’da müze hakkında beş yazılık bir dizi hazırlayacağını belirtti.

Başkan Büyükkılıç, yer altı müzesinin sadece Türkiye’de değil, dünyada sayılı bir yapı olduğunu vurgulayarak, “3 bin 500 metrekare büyüklüğündeki bu müze, Kültepe Kaniş-Karum’dan çıkan eserlerle teşhir edilecek. Müzemiz tamamlandı, dijital çalışmaların ardından kamuoyunun bilgisine sunulacak” dedi.

Kültepe Tabletleri’nin UNESCO Dünya Belleği Kütüğü’nde olduğunu hatırlatan Büyükkılıç, “Kültepe Kaniş-Karum, UNESCO’nun miras listesinde yer alıyor. Buradan çıkan eserlerin tanıtımı için büyük bir adım atıyoruz. Şehrimize hayırlı olsun” diye konuştu.

Büyükkılıç, müzenin uluslararası ilgiyi çektiğini ve Fransa, İngiltere, Amerika gibi ülkelerde sergilenen eserlerin yanı sıra Anadolu Medeniyetler Müzesi ve Arkeoloji Müzesi’nde de eserlerin bulunduğunu belirtti. “Bu müze, paranın, ticaretin ve kanunların yazıldığı dönemi anlatan eserlerle dolu. Bu çalışmaların ortaya çıkması ve tanıtılması açısından büyük önem taşıyor” dedi.

Başkan Büyükkılıç, müzenin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmesi fikrini de ilk kez açıkladı. “Kültür Bakanlığımız ile iş birliğimizi sürdürüyoruz ve burayı Bakanlık bünyesinde değerlendirmeyi düşünüyoruz. Dünyanın ilgisini çeken bir eser olarak müzemiz, kendisinden söz ettirecek” ifadelerini kullandı.