Türkiye’de Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi kapsamında memur mesai saatlerinde de değişikliğe gidileceği belirtilmişti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz  tarafından açıklanan bu durum sonrasında memur mesai saatlerinin nasıl değiştirileceği merak edilmeye başlanmıştı. Konuyla ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Memur mesai saatlerinde esnek sisteme geçilerek verimliliğin arttırılması hedefleniyor. Bu konuda çalışmalar büyük oranda tamamlandı. Böylece taslak düzenlemelere dair detaylar da belli olmaya başladı.

Kamu Mesai (1)

Kamuda Yeni Çalışma Saatleri

9-5 mesai sisteminde tüm memurlar, aynı saatlerde kamu kurumlarında yer alarak çalışmalarını sürdürüyordu. Yeni düzende 8 saatlik çalışma süresinde herhangi bir değişiklik yapılmayacak. Ancak başlangıç saati 2 saat geriye çekilebilecek. Bitiş saatinde de 3 saatlik esneme payı bırakılacak. Böylece memurlar için yeni dönemde 9-5 yerine sabah 7 ile akşam 8 arasında 8 saatlik bir esnek çalışma imkanı sunulacak.

Kamu Mesai (2)

Kamuda Çalışma Paketleri Hazırlanıyor

Yeni dönemde memurların hangi saatlerde çalışacağını seçmesi de istenecek. Zorunluluk olmadığı takdirde memurlar çalışma paketlerinden uygun bulduklarını tercih edecek. Değişken zamanlı çalışma, yoğunlaştırılmış çalışma, uzaktan çalışma, kısmi zamanlı çalışma ve akademik eğitim amaçlı çalışma gibi isimlerle adlandırılacak çalışma saatleri, memurların aile ve iş hayatına göre planlama yapmasını sağlayacak. Her  bir pakette ise farklı çalışma şartlar ve kurallar geçerli olacak.

Yeni düzenlemeler önümüzdeki dönemlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulacak ve ardından geçerlilik kazanacak. Kamuda çalışan sayısında da ciddi bir kısıtlamaya gidilecek olmasıyla birlikte Türkiye’deki kamu alanında ciddi bir değişim süreci de başlatılmış olacak. Temmuz ayında sürecin tamamlanması bekleniyor. 

Editör: Hakan Yılmaz