EKONOMİ

Emekli Maaşlarının Ne Kadar Olacağı E-Devletten Bakılacak! Emekliler Maaş Sorgulama ile Hemen Öğrenin

Türkiye’de emekli maaşları için refah payının rafa kalkması ile maaşların ne kadar olacağı da belli oldu. İşte detaylar.

Abone Ol

Türkiye’de emekli maaş zammı için 3 Temmuz  bekleniyor. 3 Temmuz’da açıklanacak son rakamlar sonrasında 6 aylık enflasyon ortalaması belli olacak. EYT ile birlikte 17 milyon emeklinin olduğu Türkiye’de emekli zammı için beklentiler yüksek. Ancak dün yapılan resmi açıklama ile emekli zammında herhangi bir refah payının uygulanmayacağı belirtildi. Böylece emekli maaşlarına ne kadar artış uygulanacağı, kök maaş üzerinden ne kadarlık bir artış yapılacağı da netlik kazandı.

Emekliler Kök Maaş Detayına Dikkat!

2023 yılının temmuz ayında yüzde 25 oranında zam alan emekliler, bu zamları sadece kök maaşları üzerinden alabilmişti. Büyük karışıklık yaratan bu durum maaş alan emeklilerin kök maaş tanımı ile tanışmasını sağlamıştı. 2023 yılındaki uygulamanın 2024 yılında da devam edeceği belirtildi. Bu nedenle emeklilerin ne kadar zam alacağını hesaplaması için öncelikle kök maaşını öğrenmesi gerekiyor.  Zira emekli maaşlarında kök maaşlar 6 bin 750 TL’den başlarken 10 bin TL’ye kadar çıkıyor. En düşük emekli maaşının 10 bin TL’ye çekilmesi, sadece kök maaşı 10 bin TL altında olanlar için işe yaramıştı.

Bu yıl da kök maaş üzerinden artış yapılacak olması nedeniyle emekli maaşlarına düşük oranda zam yapılmasına neden olacak. En düşük emekli maaşı alan milyonlarca vatandaş, mevcut şartlarda 6 bin 750 TL ile 10 bin TL arasında kök maaşları almakta. Yüzde 25'lik zammın, kök maaşı 7 bin 500 liranın altında olan vatandaşlara yapılması, fiilen hiçbir maaş artışı yaşanmaması anlamına gelecek. Halihazırda 7 bin 500 lira ile 10 bin lira arasında kök maaşı bulunan emekliler ise, yüzde 25'lik artıştan kısmen yararlanabilecek. Örneğin kök maaşı 8 bin 500 lira olan bir vatandaş, yüzde 25'lik zamdan sonra fiilen yalnızca 625 lira zam alma hakkı kazanacak.

Kök Maaşlar E-Devlet’te

Eğer kök maaşlınızı bilmiyorsanız e-devlete girerek hemen maaşınızla ilgili detayları öğrenebilirsiniz. SGK’nın hizmetleri arasında yer alan emekli aylık bilgisi hizmeti ile kök maaşınızın ne kadar olduğunu öğrenebilir ve maaşınızın yüzde 25’ini hesaplayarak Temmuz sonrasındaki zamlı emekli maaşınızı belirleyebilirsiniz.