Türkiye’nin sıcak gündemlerinden birisi Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel’in Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na yönelik parti planını açıklaması oldu. CHP Lideri’nin Cinsiyet Eşitliği Bakanlığı kurulacağını duyurması sonrasında tepkiler arttı.

Cinsiyet Eşitliği Bakanlığı Nedir?

Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda değişiklik yapılacağını belirten CHP Lideri, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda Cinsiyet Eşitliği Bakanlığı’nı konumlandıracağız. Sosyal Politikalar Bakanlığı’nı ayrı olarak konumlandıracağız” dedi. Bu sözler sosyal medyada büyük gündem yaratırken Cinsiyet Eşitliği Bakanlığı ve Cinsel Eşitlik Bakanlığı gibi isimlendirmeler ile düşüncüye karşı çıkıldı. Ayrıca sosyal medya bu konuda da ikiye bölündü.  Milyonlarca vatandaş, Cinsiyet Eşitliği Bakanlığı’nın ne işe yarayacağını, görevini merak etti.

Cinsiyet Eşitliği Bakanlığı Görevi Ne Olacak?

Bu açıklamalar sonrasında düşünülen bakanlığın görev tanımının yapılmaması farklı spekülasyonlara yol açtı. Zira CHP Başkanı Özel’in açıklamalarının devamında bu bakanlığın ne işe yarayacağını, toplumda cinsiyet üzerinden nasıl bir eşitlik sağlanmak istendiği anlaşılamadı. Cinsiyet eşitliği; Toplumsal cinsiyet eşitliği, erkek ve kadının kamusal ve özel yaşamın tüm alanlarına eşit ve yetkinleştirilmiş şekilde katılımını ifade eden bir insan hakları kavramıdır. Kişilerin insanlık onuru ve hakları açısından eşit olduklarını; kadınların ve erkeklerin eşit hak, fırsat ve imkânlara sahip olması gerektiği düşüncesini ifade eder. Yeni bakanlığın bu kapsamda hizmet vermesi bekleniyor.

Editör: Hakan Yılmaz