KAYSERİ HABER

Bünyan Gilaburusu Dünya’ya Açılıyor

Abone Ol

Kayseri’nin Bünyan ilçesinde yetişen ve coğrafi tescili alınan gilaburunun hasatına başlandı. Bünyan’dan dünyaya yayılan lezzet gilabarunun C vitamini deposu olduğunu belirten Belediye Başkanı Özkan Altun, ‘’Gilaburu üretiminde rekoltenin arttırılması için çalışmalarımız sürüyor. Gilaburu kullanımının yaygınlaşması için tanıtım çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Almanya, İngiltere ve Amerika gibi ülkelere gilaburu ihracatı yapıyoruz’’ diye konuştu.

Kayseri´nin Bünyan ilçesinde yetişen coğrafi tescilli şifa kaynağı gilaburuya rağbet her geçen gün artıyor.

Kayseri´nin Bünyan ilçesinde yetişen ve geçen yıl Coğrafi Tescili alınan gilaburu Türkiye ve Dünya´nın bir çok noktasından alıcı buluyor. Yüksek miktarda C vitamini içeren gilaburu ve gilaburu suyu böbrek hastalıklarına, astım, romatizma, yüksek tansiyon, kabakulak, uyku bozukluğu gibi sorunlara iyi geliyor.

ABD’de ‘Gilaburu +PP’ adıyla takviye edici gıda olarak satılan şifa kaynağı gilaburu ana vatanı Bünyan´da hasat edilmeye başlandı. Ekim ayının ilk haftasında hasadı tamamlanan gilaburu, salamura olması için bidon ve şişelere doldurularak bekletiliyor. Kış aylarında meyvesi ezilen gilaburu tatlandırılarak meyve suyu şeklinde içiliyor.

Coğrafi İşaret tescili alındıktan sonra gilaburuya olan ilginin arttığına dikkat çeken Bünyan Belediye Başkanı Özkan Altun,gilaburunun yaygınlaşması ve üretimde rekoltenin artırılması için çalıştıklarını söyledi.

Almanya Amerika ve İngiltere gibi ülkelerden gilaburu talepleri olduğunu belirten Başkan Özkan Altun şunları kaydetti;

"Gilaburu Bünyan için bir değerdir. Bu bölgede, bu coğrafyada en çok burada Bünyan´da vardır . Coğrafi işaretleme aldıktan sonra daha çok bilinir ve tanınır hale gelmiştir. Sağlık açısından çok büyük faydaları vardır. En büyük faydası böbrek taşı konusunda, böbrek taşını oynattığı ve düşürdüğü bilim insanları tarafından kesinleşmiş görünüyor. Onun dışında kalp sağlığı, şeker hastalığı,antidepresan olarak bütün hastalıklar da kullanılabiliyor. İnşallah Bilim insanlarımız ilaç ve kimya sanayisinde de şu an çalışmalar yapıyor onları takip ediyoruz. Oralarda da muhtemelen Allah vergisi bu güzel bitkimiz kullanılacak. Bünyan ekonomisine çok katkı sağlıyor.Özellikle hanım kardeşlerimiz için toplaması zor olan bir ürün. Ekim ayı içerisinde toplanıyor 1 aylık bir süre içerisinde toplanır.Onların çalışması ile hem kendi ailelerine büyük bir katkı sağlıyor hem de ilçe halkı bunu dışarıya pazarlayarak kazanç sağlıyor."

"Coğrafi İşaret Tescili Sayesinde Dünyaya Açıldı"

Coğrafi tescilin ardından gilaburuya olan ilginin Türkiye sınırlarını aştığını ifade eden Başkan Altun;" Türkiye´nin her tarafından bir talep görüyor. Önceleri bu kadar değildi coğrafi işaretleme yaptıktan sonra tescil alındıktan sonra gerçekten çok önem arz etmeye başladı. Türkiye´nin her tarafından geldiği gibi yurt dışından da Amerika´dan ,İngiltere´den, Almanya´dan özellikle bizlere ulaşıp çok miktarda talebeler geliyor. Biz onları yerine getirmeye çalışıyoruz tanıtmaya çalışıyoruz yurtdışında da şu anda bayağı tanınmış durumda. Bizim için önemli olan bu ürünün daha çok üretilebilmesi mesela bu yıl havalar çok iyi gitti çok güzeldi havalardan dolayı rekolte yüksek.Ürünün çoğalırsa bunu maddi anlamda kârlı bir hale getirebilir ve ilçe ekonomisine katkıda bulunabiliriz" dedi.

İlçe yaşayan vatandaşlar kendi bahçelerinden topladıkları gilaburuyu evlerinin ihtiyacı kadarını ayırdıktan sonra kalan