Sivil Dayanışma Platformu (SDP) Başkanı ve Cumhurbaşkanı Danışmanı Ayhan Ogan, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin büyük bir dönüşüm sürecine girdiğini belirterek, "FETÖ’nün saldırı pozisyonuna geçebilmesi veya Türkiye’yi komple etkileyecek bir imkân yakalaması mümkün değil" dedi.

Ogan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın darbe gecesi halkı sokağa çağırmadan önce gösterdiği liderliğin altını çizerek, “Sayın Cumhurbaşkanımız, o gece daha kimse bir şeyin farkında değilken basiretiyle hareket etti, halk da iradesine sahip çıktı. Emperyalizmin son büyük saldırısı sokakta boğuldu” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin 15 Temmuz sonrası kadim devlet aklıyla yeniden yapılandığını kaydeden Ogan, gayri milli unsurların temizlendiğini ve devletin kendini güncellediğini söyledi. "Şu anda dışarıdan ya da içeriden Türkiye’ye yönelik bir yıkıcı planın başarı şansı yoktur" dedi.


“BOP Çoktan Sona Erdi”

Konuşmasında 2013 sonrası Türkiye’ye yönelik örtülü ambargolara da değinen Ayhan Ogan, “2013’ten bu yana hem askerî hem de finansal ambargolarla mücadele ediyoruz. O dönem Türkiye’ye sunulan teklif, ülkenin bekasını dağıtmaktı. Kabul edilmedi. Büyük Ortadoğu Projesi çoktan sona erdi. Bölge ve dünya değişti, o projeler artık geçerli değil” dedi.


“İstanbul Merkezli Finansal Dizayn Çabası Var”

İstanbul merkezli yürütülen bazı finansal yapıların siyaseti dizayn etmeye çalıştığını ileri süren Ogan, yerel yönetimlere dair yapısal sorunlara da dikkat çekti:

“Vatandaşın biri, bir belediye başkanının diplomasının sahte olduğunu iddia etti ve tehdit edildi. Yerel yönetimlerin mali kaynakları üzerinde denetim zayıf. Bu sistem, siyasi iktidar alanına dönüşmüş durumda. Sayın Cumhurbaşkanımızın da vurguladığı gibi, yerel yönetimlerde reform ihtiyacı açıktır.”


“Cumhurbaşkanımıza Bir Dönem Daha İhtiyacımız Var”

Ogan, Türkiye’nin savunma sistemlerinde hâlâ tamamlanması gereken çok sayıda unsur olduğuna dikkat çekerek, istikrarın korunması için güçlü liderliğe ihtiyaç olduğunu vurguladı. Şu ifadeleri kullandı:

“Hava savunma sistemimiz tamamlanmış değil. F-16’larımız var ama F-35’lerle kıyaslandığında yetersiz. Önümüzdeki 8-10 yıl kritik. Bu süreci yönetebilecek tecrübeli bir lider olan Sayın Cumhurbaşkanımızın bir dönem daha göreve devam etmesi bölge açısından da önem arz ediyor.”

Ogan ayrıca, Cumhurbaşkanının yeniden aday olabilmesi için herhangi bir anayasa değişikliğine gerek olmadığını, seçimlerin yenilenmesi kararının bu hakkı doğurabileceğini belirtti.