DÜNYA

Afrin Nerede? Afrin’de Neler Oluyor? Türk Tırlarına ve Vatandaşlara Neden Saldırı Yapılıyor?

Afrin’de yaşanan son dakika olayları büyük gündem oluşturdu. Peki Afrin nerede, Afrin’de Türk tırlarına neden saldırı yapılıyor?

Abone Ol

Türkiye’de dün gece hareketli saatler yaşanmıştı. Kayseri’de Suriye asıllı bir vatandaşın küçük yaştaki bir çocuğa tacizde bulunması sonrasında vatandaşlar ayaklanmış ve çok sayıda Suriyeli mekan kullanılamaz hale getirilmişti. Bölgede emniyet güçlerinin araya girmesiyle yatıştırılan durum tüm Türkiye’de büyük tepki çekmişti. Suriyeli vatandaşların ülkesine gönderilmesini isteyen milyonlarca kişi seslerini sosyal medyadan duyururken bugün ise Afrin’de Türkiye ve Türklere karşı başlatılan saldırılar son dakika haberi olarak geçildi. Peki Afrin nerede? Afrin hangi ülke sınırları içerisinde? Afrin’de neler oluyor?

Afrin Nerede?

Afrin Suriye’de. Türkiye sınırına en yakın bölgelerden birisi olan Afrin Kilis, Hatay ile komşu durumda.  Arap ve Türkmen yoğunluğunun bulunduğu bölge, yıllardan beri en sıcak çatışmaların yaşandığı yerlerden birisi.  2012’de Suriye iç savaşı sırasında hükümetin bölgeden çekilmesi sonucunda PYD bölgedeki hakimiyetini arttırmıştı. Ancak 20 Ocak 2018 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri, Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu'nun desteği ile ilçedeki PKK/YPG karşı Zeytin Dalı Harekâtı adlı askeri bir operasyon başlattı. Harekâtın 58. gününe denk gelen 18 Mart 2018'de ele geçirildi.

Şimdi ise bu bölgedeki vatandaşlar, Türkiye’deki olaylara tepki olarak Türk vatandaşlarına, tırlarına saldırıda bulunmaya başladı.

Afrin’de Hangi Ülke Askerleri Var?

"Suriye Demokratik Güçleri" adı verilen oluşum, ABD ve Rus askerleri bölgede bulunuyor. Toplam sayının ise 12 bin olduğu tahmin ediliyor. Türkiye ise operasyonlar sonrasında bölgeden çekilmişti.